Sjøholmen - et unikt barnekultursenter i Sandvika

(Du må akseptere Markedsførings-cookies for å se prosjektvideoen)

Sjøholmen - et unikt barnekultursenter i Sandvika

Sjøholmen er et unikt kunst- og kulturhus for barn i en 1500 kvm stor villa fra 1890 ved sjøen i Sandvika i Bærum som åpner før jul 2017.

Innsamlet kr 2 100
2 %
Målbeløp kr 100 000
Speedometer Fleksibelt målbeløp
Givere 5
Dager igjen

Prosjektet ble avsluttet 24.08.2017.


        Sjøholmen: et lavterskel kulturhus med fokus på barn og unge


MÅL: 

SAMLE INN 100 000 KR TIL SANSELOFTET, KUNSTVERKSTED FOR BARN OG SORGGRUPPER FOR BARN MED KUNST SOM FOKUS I FORBINDELSE MED HJERTEFRED 2017.


  1. Vi ønsker oss en generasjon kreative barn som kan løse morgendagens utfordringer.
  2. Vi ønsker oss en generasjon barn som kan si noe om hvordan de har det og tro på det unike i seg selv.
  3. Vi ønsker å lære barna å bruke kunsten som et språk å utrrykke seg, et språk som ofte er barnehjertet nærmere enn ordene.
  4. Vi ønsker å skapt hus for alle, et hus for hele kroppen, et mellomrom i hverdagen.
  5. Vi ønsker å gå tilbake til der vi alle startet: tegningen, det kreative, nysgjerrige og sansende mennesket - og ta barneverdenen og barnesinnet på alvor med unike kurs, workshop, sanseutstilling, barnekunstgalleri og uteområder.
  6. Vi ønsker å skape et hus der sorgarbeid kan lindres gjennom kunsten; enten på www.hjertefred.org eller grupper for barn & unge.

For fire år siden satt kunsthistoriker og redaktør i magasinet KUNST, Mette Dybwad Torstenen, på vei hjem til Drøbak på bussen fra jobben i Oslo. Hun savnet barna hver time, elsket kunsten hun jobbet med, men hadde en visjon om å at kunsten skulle ha en høyere funksjon, bidra til forandring og ikke minst formidles til barna på en ny måte. 

Hun fikk plutselig en ide som hun tegnet ned på en postitlapp: Et barnekunsthus med en utstilling med ulike rom som formidlet kunst til barna ved hjelp av sansene, der barna kunne kjenne, lukte, høre, bli med å skape deler av installasjonen og bare være, kjenne, filosofere, oppdage og det var små linker til kunsthistorien. Samtidig dukket det opp en ide om en kunstbok for barn som koblet kunsthistorien med lavterskel oppgaver til hver epoke og foredrag og workshop knyttet til dette. 

Fire år senere og en lang vei var arenaene en realitet: 

"Kunstmagi - den store kunstboka for barn & unge" og leieavtale med Bærum kommune om kunsthuset Sjøholmen - og flere tusen barn gjennom ulike workshop og eventer over hele landet i venteperioden.

Sparespankstiftelsen har bidratt, men for å fylle huset med det programmet og innholdet vi gründerne ønsker, trenger vi ennå startkapital til Sanseutstillingen og barnekunstatelieret.


Et år etterpå satt Mette i et møte med kunstneren Bjørg Thorhallsdottir. Hun hadde tatt med skissene til drømmen sin, som nå var tegnet ut. Bjørg var i fyr og flamme. Veien frem hadde startet. Mette ble svært syk, og mens kroppen hentet seg inn i hvilende tilstand, jobbet hodet med planene, budsjettene, mulighetene, synergiene og innholdet. Så ringte Bjørg januar 2015:

"Jeg har en gavepakke til deg. Bærum kommune skal leie ut Sjøholmen, der Musikkskolen har vært frem til nå. Vi må lage et barnekunsthus! Er du med?"Tre måneder etterpå satt de i speeddate med kommune, med ti andre, og ble valgt ut som leietagere med Sjøholmen barnekunstsenter. Etter 2 års intens lobbyvirksomhet med politikere har kommunen landet på en pott på 40 millioner kroner for å pusse opp den gamle ærverdige villaen tegnet av Arnstein Arneberg i 1912. Med på laget har de fått SULT som kafe- og restaurant og selskapsutleier i de gamle stuene med utsikt over Sandviksbukta der fiffen for hundre år sidenhadde sine selskaper, Alexx Alexxander tryllemuseum og magiske verden, utallige kulturaktører og kunstere og en spesiell skulpturpark utenfor. Prikken over i-en er Sanseloftet for barna - en verden de aldri vil glemme.

Sjøholmen blir bindeleddet mellom Sandvika by og Henie Onstad Senteret, og del av Kyststien og strandpromenaden som opparbeides i Bærum. Uteområdene vil inneholde skulpturer og lekeplass, strand og gressplen, gapahuker, friområder og uteservering.


Husets konsept er helt unikt i Norge. Målgruppen vår er hele befolkningen, men med fokus på barn og unge 1-18 år. Huset omfatter aktiviteter innen: kulturhistorie, visuell kunst, musikk, litteratur, mat og lek. Dette er et non-digitalt hus, der voksne og barn får felles opplevelser – en genuin møteplass på flere nivåer og skiftende tilbud utover den faste sanseutstillingen. Vårt motto er fra FNs barnekonvensjon: Alle barn har rett til å bli hørt! Vi ønsker at huset kan gi alle barn en stemme, så vi voksne kan lytte. Og vi ønsker en arena som bruker kunsten i sorgarbeidet med barn.


Hovedattraksjonene er Sanseutstilling på 400 kvm på loftet (inspirert av Sanseutstillingen i Brandts Kunsthall gjennom 30 år) – en reise gjennom 9 rom med lys, lyd og ulike temaer i hvert rom. Barna får en liten pose med gjenstander de bygger deler av utstillingen med underveis. Deretter går de ned i verkstedet og lager månedens oppgave som de tar med hjem. I Norge er det aldri laget slike museale opplevelser tilpasset barn, mens Sverige og Danmark har flere barnemuseer.

Utover dette byr huset og konseptet Sjøholmen på: Bjørg Thorhallsdottirs galleri Barnas Lykkehaven med materialutsalg, kunst og verksted, Hjertefred med flere tusen fremmøtte for å minnes en man har mistet på alle helgenes dag, 8 atelierer/kunstnerfelleskap, festivaler, unike drop-in workshops hver uke som dekker alle aldre + uttrykk i løpet av sesongen, magisk harpeskole med Ellen Sejersted Bødtker, tryllerom og trylleskole med Alexx Alexxander, Felix Filmskole og Pål Felix Fossum for barn og unge, sommerkunstskole for barn, sansekjeller, lekerom, hinderløype ute, buldrevegg, verksted for barn, konserter med Anne Vada, eventer, barnekunstgalleri med skiftende utstillinger, selskapsutleie, foredrag rettet mot barn & foresatte, Kreftforeningens sorggrupper, Røde Kors, Diameta kurs for barns selvfølelse, besøk av flyktningbarn fra Flyktningskontoret i Bærum transportert av Lions - og en familievennlig kafe i regi av SULT.


Hva med å klatre inn i tungen til et sjømonster ute, forsvinne inn en magisk hage gjennom en skapdør på et gammelt loft - eller bli med å bygge sanseutstillingen med mosaikk og bamser? Vil du levere smokken din til smokkeprinsessen og dragen hennes laget av Svava Thorhallsdottir? Se hvordan barn bodde i den gamle villaen til Mustad for 100 år siden i et barnerom anno 1910 og med et av barnas historie?Sjøholmen er et hus for mestring, sansing, kreativitet - en arena for barns stemmer og kunst - og et mellomrom for alle. Vi tror det blir en drøm der kunsten kan helbrede og gi glede.


Prosjektet vil finansieres gjennom billettinntekt og skiftende aktiviteter, kunstskoler/kurs, barnebursdager, foredrag, forestillinger mm., samt omsetningsbasertfremleie til SULT, 9 atelierer og via kunstsalg fra Bjørg Thorhallsdottirs galleri og kunstmateriell, kunstsalg av eksterne kunstnere og de på huset i kafeen. Vi har studert casene/besøkt Sanselåven på Hokksund, Sanseutstillingen til Brands Kunsthall i Odense og Bergen Kulturhus for barn, alle svært vellykkete satsninger. Vi har lagt ned tusenvis av gratis timer allerede.

Vår visjon er tuftet på fire påler:

  • Kreative barn: Stortinget satte ned en komite i 2013 som skulle svare på hvorfor barn gjør det så dårlig på Pisa-testen. Våren 2015 kom resultatet, og deler av svaret lød: Norske barn er ikke kreative, kritiske eller evner til å tenke seg. Hos oss skal barn finne svaret gjennom kunsten.
  • Sansing: Det meste av kunstformidlingen til barn går gjennom intellektet og de voksnes briller i møte med kunst. Men barn lærer best gjennom sansing, farger, former, taktile mm. Slik senker vi terskelen for hva kunst er og at alt er lov.
  • FNs Barnekonvensjon: Barn har rett til å bli hørt og si hva de mener. Det verbale og skriftlige språket og retorikken til voksne er ikke alltid det beste verktøyet for barn når de skal ytre seg. Kunsten derimot, er barnas språk. I huset vil barna få en stemme og bli lyttet til.
  • Kunst som sorglindring: Mange barn er i en krise eller har ting å bearbeide. Dette huset skal være helbredende, fylt av glede og en kilde til å møte sorgen på en fin måte og la kunsten fungere som en ventil.


Følg oss: 

www.sjøholmen.com / https://www.facebook.com/sjoholmenkulturhus/

Vår kunstbok: 

https://vimeo.com/189133118

Om oss:

https://vimeo.com/133703334 (passord sjøholmen)Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

Du må logge inn for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3

Belønninger

Billett til Sjøholmen

startskudd.no - Billett til Sjøholmen

Vi gir bort 500 inngangsbillett til Sjøholmen!

1 person har bidratt Begrenset antall: 499 igjen kr 100
Estimert leveranse 01.03.2018

Årskort på Sjøholmen til alle givere

startskudd.no - Årskort på Sjøholmen til alle givere

Vi gir bort et årskort til familien din på fri bruk av Sjøholmen et helt år.

4 personer har bidratt Begrenset antall: 16 igjen kr 500
Estimert leveranse 01.12.2017

Kunstmagi - den store Kunstboka til barn og unge!

startskudd.no - Kunstmagi - den store Kunstboka til barn og unge!

Vi gir bort 10 bøker til de som gir 500 kr til prosjektet vårt! http://www.vigmostadbjorke.no/?isbn=978-82-516-8726-3

Bli den første som velger denne belønningen Begrenset antall: 10 igjen kr 500
Estimert leveranse 01.10.2017

Nøkkelord


Et prosjekt av Sjøholmen AS, publisert 06.06.2017 00.00. Sjøholmen AS sin nettside. Prosjektet tilhører kategorien Kultur.