Papperiet - mer ekte lek til barna!

(Du må akseptere Markedsførings-cookies for å se prosjektvideoen)

Papperiet - mer ekte lek til barna!

Papperiet trenger en stor tilhenger for å lettere kunne gi enda mer meningsfull lek til enda flere barn på enda flere steder!

Innsamlet kr 600
0 %
Målbeløp kr 70 000
Speedometer Fleksibelt målbeløp
Givere 6
Dager igjen

Prosjektet ble avsluttet 15.07.2017.

Papperiet tilbyr en miljøvennlig lek og en fantastisk opplevelse for barn! Med en tilhenger med plass til enda mer papp kan vi komme oss lettere rundt til alle!

Barn trenger rom og tid til å være barn. Tid til å leke selv. Rom til å vokse selv.Barn trenger støtte og oppmuntring av trygge voksne med forståelse, omsorg og kunnskap, men i Papperiet skal voksne blande seg minimalt inn i leken.

Papperiet ønsker å gi barn et pusterom fra den voksnestyrte hverdagen der de voksne arrangerer og organiserer alt fra aktiviteter til lek. Ved å la barn få undre seg lenge nok over en problemstilling uten at noen griper inn og hjelper med en gang, vil barnet oppleve et unikt eierskap til både leken, fantasien og løsningen på problemet.

Vi har arrangementer på kjøpesenter, festivaler og andre steder der familier ferdes. Men med en tilhenger vil vi lettere kunne si ja til flere oppdrag som krever at vi kjører ut papp. Vi kan da også kunne besøke SFO'er, barnehager og skoler. Det ville vært helt fantastisk!

Her kommer en liten fortelling om hvorfor vi driver Papperiet:

Det hele startet med en setning jeg ofte sa i foredraget mitt, "Den siste mohikaner", som jeg har hatt hos utallige SFO'er - Fyll en gymsal med papp, tape, sakser og tusjer, de voksne trekker seg så litt tilbake. La de holde på noen timer. Hva skjer? Jeg sa dette i forlengelse av et tema jeg prater mye om, nemlig å tilby barna en lek som ikke er så voksenstyrt og så planlagt som vi ser så altfor mye av i dag. Vi voksne, både på hjemmebane og i det offentlige er så livende redde for at aktivitetene vi tilbyr barna ikke skal være "pedagogisk riktig" eller at læring er involvert. Vi tenker oftere og oftere at jo mer - jo bedre. Jo mer farger, lyd og lys, jo bedre. Jo mer vi voksne står sammen med barna og jager opp stemningen og klapper i hendene, jo bedre. Foreldre er redde for om andre foreldre synes de er gode nok, og SFO'er og barnehager er redde for at foreldrene ikke synes at tilbudet er "heftig nok". Jeg ser at det omtrent ikke lenger er tid til å hverken kjede seg, eller å leke uforstyrret over lengre tid. Det skal regnes, skrives, læres og pugges fra tidligere og tidligere alder. Leken, den gode stille og utforstyrrede leken virker å ha blitt undergravd og vurdert som egentlig litt i veien for alt det som skal gjøre barna våre kompetente og dyktige i fremtiden. Hvor har det blitt av rommet der kreativitet, egne beslutninger og praktisk problemløsning får vokse?

Jeg tenkte jo at det er viktig å prøve ut sine teorier i praksis, og tok kontakt med Tou Scene i Stavanger i 2016 og fikk en åpning til å delta på et arrangement for barn og familier der en lørdag. Jeg tok med flere paller med papp, sakser og tape. Vi ble enig om at Papperiet skulle ha et hjørne i det ene lokalet, sånn ca 30 m2. Så kom barna. Hva skjedde? Jo, det tok helt av! I starten undret barna seg over hva de skulle lage. Mange syntes det var rart at det ikke var noe plan eller mal å jobbe etter. Min enkle beskjed til barna som kom med undring i blikket var - Det er bare å kose seg, lag det du vil. Etter noen minutter skjer det magiske. Den ustoppelige konstruksjonsleken er i gang. De 30 m2 ble raskt til hele lokalet og vel så det. Se selv i videoen under.

Papperiet ble en realitet. Både barna og de voksne elsket det. Det som var spesielt å se var at det var store og små mennesker som arbeidet sammen. Det var ikke foreldre som la føringer og rammer for barna. Barn og foreldre ble plutselig et problemløsende team. Dog, noen foreldre måtte få et hint om å slippe barna mer til. Etter hvert har det kommet flere og flere forespørsler til Papperiet. Alt fra IKEA, Nuart festival, familiearrangement og kjøpesentre ønsker å tilby Papperiet. Utrolig gøy! Det er fint at foreldrene er med, men det er ekstra fint å legge merke til de barna som styrer på alene. Alene inni sin lille boble.

Skal vi lære å tenke utenfor boksen som voksne, må vi kanskje få lov å få leke litt mer og i fred "inni" boksen som liten.

Så i kjølvannet av Papperiet og mange hundre byggverk så har det dukket opp mange sideeffekter som ikke jeg hadde tenkt på før, men blitt gjort oppmerksom på av deltagere og fagpersoner. Mitt utgangspunkt var at barn skulle ha en arena der de kunne få leke i fred. Med sitt. Men Papperiet viser seg å være mer enn det.

Kreativitet

Å få et så anvendelig materiale som papp er som å få et blankt ark og mer til. I tillegg er papp et fysisk materiale som er så lett å forme, noe som åpner opp et uendelig hav av muligheter. Bare det å krype inni en eske gir en følelse av å komme til et annet sted. Et uforstyrret sted, uten voksne. Der ekte lek kan vokse. Papp kommer også i mange former. Der er bokser, hylser, rør, hjørner osv. Pappen bare spør om å bli brukt til hva som helst! Prøv selv. Gi et barn en eske, hold deg på avstand, ikke bland deg. Se hva som skjer. Lytt til leken.

Finmotorikk

Å få lov å fikle med tapen, for å få finne enden som har klistret seg fast i rullen, nesten usynlig. Å få lov til å slite lenge med å få to biter til å sitte fast med en tape som ikke vil samarbeide. Å få lov til å klippe, tusje, brette og rive. Uten at jeg tenkte på det så er denne leken også med på å stimulere en viktig finmotorikk.

Mestring

I Papperiet legges ingen føring for hva man skal lage. Noen ganger er det "hus" vi skal lage, men om det lages båter, hunder, romskip, roboter eller mobiltelefoner så er det het greit. Det går simpelthen ikke an å gjøre feil i Papperiet. Dette er en ramme som gir rom til å prøve og feile. I tillegg får barna som holder på med sine egne problemstillinger sitte og holde på, og holde på til de til slutt klarer det. På sin måte.

Når kunstneren og ingeniøren møtes på samme arena.

Papperiet og lek med papp trigger både den skapende og svevende leken. Ved siden av kunstneren sitter den fremtidige ingeniøren. En fri konstruksjonslek gir rom og lov til å utforske stabilitet og teknikk, og samtidig rom til å skape noe som ikke egentlig er noe. Mange ganger når jeg spør hva barna lager, svarer de "Jeg vet ikke enda..". I de fleste tilfeller merker jeg forskjell på når kunstnerbarnet og ingeniørbarnet har laget noe i Papperiet, når det skal ryddes. Kunstner-byggverket tar seg svært flott ut på bilder, men faller ofte raskt sammen, mens ingeniør-byggverket er ofte nesten umulig å få ødelagt. Jeg er noen ganger målløs over hvilke løsninger barna kommer frem til.

Her får barna stimulert sosiale spilleregler, det kreative, finmotorikk og her har de en mulighet til å oppleve "flow" og mestring. Ikke minst er dette lek hvor også barn i rullestol også kan være med på, pga alt skjer på én flate - Anette Nielsen, Ergoterapeut.

Miljøvennlig

Å skape verdi av avfall er verdifullt. Joda, papp blir kildesortert og resirkulert, men hva med å ta leken med i dette livsløpet til pappen. Å leke og konstruere med papp og annet "søppel" før det skal videre gir en større mening. Noe ubrukelig kan brukes. Det som er søppel for oss voksne er en annen verden av muligheter for barna. Men de må lære det. Flere ganger har jeg hørt fra foreldre til barn som har deltatt i Papperiet, at esker er det nye leketøyet. Hvem har ikke opplevd at eskene som omslutter julegavene ofte er mer gøy å leke med enn selve gaven som var inni?

Den verdifulle prosessen

Å få leke og konstruere med papp, der leken forandres etter hvert som det lekes, det er en prosess som barn er veldig flinke til å være i. Det er den samme "flow" som da du selv som liten kanskje bygget hytte under kjøkkenbordet eller i treet? Når du etter mange timer og kanskje dager endelig kunne sitter der under bordet eller treet å spise kjeks, så var egentlig leken over. Det var prosessen, tankene, fantasien og følelsen av å være "i" og "underveis" som egentlig var den gode opplevelsen. Som når man vandrer en lang tur, så er det ikke nødvendigvis målet som er poenget med turen, men turen i seg selv. I dag kjøper vi gjerne et ferdig lekehus, telt eller bil. Det er jo greit i seg selv det, men vi må kanskje bremse litt slik at vi ikke fratar barna prosessene i leken.

Sosial kompetanse

Å se to barn som ikke kjenner hverandre plutselig være i fullt samarbeid og i dialog om hvordan problemer skal løses. Den ene holde tapen mens den andre klipper, en holder eskene sammen mend den andre fester tapen. Og dette helt uten pedagogiske voksne som styrer?! Tenk det! Ved noen anledninger har foreldre blitt overrasket over at sitt barn samarbeidet bedre enn før, eller at de i det hele tatt har samarbeidet. Jeg hadde besøk av en SFO en gang der to barn med autisme fant hverandre inni en eske og ble der. De arbeidet sammen på sin finurlige måte i flere timer. Ingen assistent måtte gripe inn i en eneste situasjon. Dette hadde de ansatte aldri før sett med disse to barna. At Papperiet kan åpne opp for slike magiske hendelser hadde jeg ingen anelse om da jeg startet dette.

Jeg vil anbefale deg, at neste gang du har noen esker til overs, så gi dem til ungene og la dem holde på. Dersom du ønsker mer informasjon om hvordan å legge tilrette for lek med papp så ta gjerne kontakt med meg. Se ellers www.papperiet.no for inspirasjon.

Papperiet - meningsfull lek - ekte opplevelser

Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

4 anonyme

Du må logge inn for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3

AASEBØ KOMPETANSE AS

Organisasjonsnummer: 818 479 182Adresse
Lauritz Bergendahls gate 29
-
4021 STAVANGER


Kontakt
jannsaa@gmail.com

Belønninger

Gi en opplevelse for livet!

startskudd.no - Gi en opplevelse for livet!

For 50 kr sørger du for at enda et barn får oppleve gleden og mestringen ved å delta på papperiet”. En eske er ikke bare en eske for et barn, det kan være alt fra et hundehus til et romskip, eller bare et trygt sted å være et øyeblikk.

3 personer har bidratt Begrenset antall: 497 igjen kr 50
Estimert leveranse 20.08.2017

Jobb for Papperiet i en dag!

startskudd.no - Jobb for Papperiet i en dag!

Bli Papperiets VIP-arbeider på ett av våre arrangementer. Du får tittelen Papp-sjef for en dag! Egen Papperiet-hjelm og plass i sjefs-stolen under arrangementet, og du får bli med å hjelpe de andre barna. For barn under 12 år.

Bli den første som velger denne belønningen Begrenset antall: 5 igjen kr 1 000
Estimert leveranse 20.08.2017

Papperiet kommer til dere!

startskudd.no - Papperiet kommer til dere!

Vi kommer til deres SFO, skole, barnehage, nabolag eller bursdag i opptil fire timer! Det er en forutsetning at dere bor i Rogaland. Gå sammen med flere og gi deres støtte!

Bli den første som velger denne belønningen Begrenset antall: 2 igjen kr 5 000
Estimert leveranse 01.09.2017

Nøkkelord


Et prosjekt av AASEBØ KOMPETANSE AS, publisert 12.06.2017 00.00. AASEBØ KOMPETANSE AS sin nettside. Prosjektet tilhører kategorien Gründer.