iPlant app - et steg nærmere naturen

(Du må akseptere Markedsførings-cookies for å se prosjektvideoen)

iPlant app - et steg nærmere naturen

Å plukke viltvoksende mat er en trend som sprer seg som ugress over hele verden. Noe som er sunt, økologisk, helt uten reisevei og gratis.

Innsamlet kr 8 094
16 %
Målbeløp kr 50 000
Speedometer Fleksibelt målbeløp
Givere 25
Dager igjen

Prosjektet ble avsluttet 31.10.2018.

Vi er heldige som bor i et så vakkert land med tilgang til et rikt mangfold av vekster. Hvis du lærer deg noen spiselige vekster kan du faktisk sanke mat fra tidlig vår til sen høst fra naturens overflod. Men det er ikke spesielt praktisk i vår digitale verden å gå rundt med bøker.  

I markedsundersøkelsen kom det veldig godt fram at det er mange som ønsker en slik app som iPlant. 

Og det er en av grunnene at jeg føler det er stort behov for en slik app som iPlant. Jeg har konsentrert meg om vekster i Norge og Skandinavia som er lett å ta i bruk, og er kjekt å ha når man går rundt og sanker planter og vekster. HVEM STÅR BAK iPlant?

Konseptet er utviklet av meg Anne Teien. Jeg er estisk og bor i en nydelig skogkant i Akershus, midt i den fantastiske norske naturen. Jeg har vært interessert i planter siden jeg var liten. Min mor var en dame som alltid var i skogen og sanket noe. Det var en spennende reise å være med på. Da jeg var tenåring ble det andre ting som var ”viktigere”  i livet mitt  så det ble en naturlig pause i naturens reise. Interessen startet igjen da jeg fikk egne barn. Det var alltid lett å ringe min mor for å høre hva jeg skulle bruke og gjøre hvis noen i huset ble syke.
Men så døde moren min og jeg hadde plutselig ingen å spørre.  Det ga meg virkelig noe å tenke på, og jeg ville ikke at den kunnskapen min mor satt på, skulle viskes ut. Dermed ble jeg virkelig hekta på planteverden og hvordan man kan bruke mat og planter i dagligkost og som medisin. 

Denne interessen sendte meg på Herbalist utdannelse, noe jeg ikke angrer på. Jeg har et ønske om at planteviten når så mange som mulig, slik at kunnskapen videreføres til kommende generasjoner på lettest mulig måte. 


Mange urter/ vekster har helt siden antikken vært kjent for sine helbredende egenskaper, brukt både som innvortes og utvortes medisin. Urtene har vært folkemedisinens viktigste legemiddel. 

Tenk deg at du ser denne nydelige lilla/rosa Geitramsen og du er nysgjerrig på å finne ut hva den kan være god for. 

Geitrams sies å være mot 99 sykdommer. Det mest kjente man lager av dette er nydelig rosa saft som smaker herlig, men også geitramsgelé er veldig populært. Det du ser under på bildene her er at jeg lager en fermentert versjon av te som russerne kaller Ivan Chai. Den er i førsteomgang mest kjent for sin beroligende effekt og drikkes før leggetid. Geitrams er kjent i folkemedisinen som medisinplante og hjelper mot mange plager. I tillegg kan man lage både tinktur, avkok mm av dette. 

Det gir meg enorm glede å sanke og hente mat og medisin fra naturen, eksperimentere med de kortreiste råvarer og finne ut hvordan man kan utnytte de best mulig.

I appen kan alle legge inn og dele sine oppskrifter. Men om du synes at det er lettere å se hvordan jeg lager forskjellige ting som for eksempel Ivan Chai, da er det nettkurs som er noe for deg. Der oppfordrer jeg deg å være med meg slik at vi kan lage det sammen.   

Ivan Chai

"Ivan" er et tradisjonelt russisk navn, "Chai" betyr te, et ord med indisk opprinnelse.

Ivan Chai / fermentert geitrams te var en tradisjonell russisk varm drikke i hundrevis av år før den var nesten universelt erstattet av indisk og kinesisk svart og grønn te. Dette skjedde under og etter oktoberrevolusjonen i 1917.

Med sin rike sammensetning av mineraler og vitaminer, er fermentert geitrams te en sunn, koffeinfri te som ikke inneholder skadelig urinsyre eller oksalat. Geitrams te er også mildt beroligende.

Geitrams vokser nærmest overalt i naturens spisskammer.

Den blomstrer fra juni til august.

 • Blomstene kuttes 20 cm over bakken.
 • Det er mye fiber i stilken som kan være vanskelig å mose. Del i små biter og mos i foodprocessor til en grov masse. Bruk alt (stilk, blader, blomst).
 • Ha massen i en fermenteringskrukke. Fyll på med vann og Molkosan eller lignende til det står over plantemosen (det er lite væske i planten, så det må tilsettes vann og Molkosan (helsekost vare)  el. for å få fermenteringen i gang).
 • Ha på lokk, evt en gjærlås med vann.
 • La fermentere 3-5 dager.
 • Hell av evt vann og spre utover stekebrett
 • Tørk i ovn med ovnsdør på gløtt på ca 50 grader over natten, til det er tørt.
 • ”Knus” den tørre massen lett i en foodprosessor/blender til en grov teblanding.

OPPSUMMERING

 • Det mangler en app som kan være både utdanning for bærekraftig miljølære og et verktøy for å dele den utrolige kunnskapen som mange har, med andre.
 • Med iPlant appen skal du kunne identifisere planter og vekster ved å ta bilder av dem.
 • iPlant blir en platform for deg å dele dine erfaringer og oppskrifter med andre i sosialmedia. Du kan lagre dine favoritter.
 • Om du ønsker å dele dine egne erfaringer og din kunnskap med andre, er denne appen midt i blinken for deg.  Jeg oppfordrer derfor alle som ønsker, å formidle sine kunnskaper og erfaringer knyttet til bruk av planter. Det skal bli mulighet til å legge inn egne bilder og info per plante, om hvor planten vokser og om den er spiselig eller ikke mm. Alt blir selvsagt godkjent av sakkyndige først.
 • Appen skal også være med å finne fram og vise hvor holdes det forskjellige kurs om planter. Det kan være alt fra en tur i Botaniske Hagen, nyttevekstturer eller kurs i fermentering mm.
 • iPlant blir integrert med Artsdatabanken, slik at det blir lettere  å ha oversikt hvor hva vokser.
 • Om sikkerhet. Appen skal gi klar beskjed om at appen ikke kjenner igjen planten, slik at du ikke risikerer å ta i bruk feil plante.
 • Det er tenkt at appen i første omgang kommer ut både på Norsk og Engelsk, og den vil bli oppdatert med ny info jevnlig.

App'en er planlagt solgt gjennom Appstore og Google Playstore.

Når det gjelder fremdrift, planlegges det lansering 01.05.19 og at appen deretter vil bli kontinuerlig utviklet med flere funksjoner. 

Første 100 000 kr er utelukkende for å starte programmeringen av denne automatiske appen.

I løpet av 2018 skal det samles inn mange bilder av planter som trenges for at gjenkjenning kan bli mer og mer konkret. Det blir gjort både ved å kjøpe rettighter til bildene men også ved at hobbyfotografer kan få en del goder av appen.


Jeg ønsker at folk skal se naturen som en verdiog på en måte er det å ta tilbake kulturen sin. Det er viktig for alle at denne kunnskapen holdes oppe. Dette er jo urgammel kunnskap som våre forfedre har brukt for å leve.

Jeg håper at du ser nytteverdien med en slik app og støtter prosjektet.

Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

13 anonyme

Du må logge inn for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3

ANNEKENE GRYTDAL

Organisasjonsnummer: 919 962 747Adresse
Alfred Myrens veg 37
-
2164 SKOGBYGDA


Kontakt
post@iplant.no

Belønninger

1 års VIP tilgang til iPlant

startskudd.no - 1 års VIP tilgang til iPlant

Nå kan du sikre deg 12 mnd gratis VIP tilgang til iPlant. Du får 185 kr i rabatt!

11 personer har bidratt Begrenset antall: 123 igjen kr 370
Estimert leveranse 01.05.2019

1 års VIP tilgang til iPlant og et lite nettkurs "Hold deg frisk med urter"

startskudd.no - 1 års VIP tilgang til iPlant og et lite nettkurs "Hold deg frisk med urter"

Nå kan du sikre deg 12 mnd gratis VIP tilgang til iPlant og mini nettkurset. Du får 555 kr i rabatt! Estimert leveranse for kurset er 01.05.19

1 person har bidratt Begrenset antall: 90 igjen kr 650
Estimert leveranse 01.05.2019

2 års VIP tilgang til iPlant

startskudd.no - 2 års VIP tilgang til iPlant

Nå kan du sikre deg 24 mnd gratis VIP tilgang til iPlant. Du får 365 kr i rabatt!

1 person har bidratt Begrenset antall: 78 igjen kr 670
Estimert leveranse 01.05.2019

3 års VIP tilgang til iPlant

startskudd.no - 3 års VIP tilgang til iPlant

Nå kan du sikre deg 36 mnd gratis VIP tilgang til iPlant. Du får 615 kr i rabatt!

Bli den første som velger denne belønningen Begrenset antall: 89 igjen kr 900
Estimert leveranse 01.05.2019

1 års VIP tilgang til iPlant og et nettkurs "Bruk av nyttevekster i et hushold"

startskudd.no - 1 års VIP tilgang til iPlant og et nettkurs "Bruk av nyttevekster i et hushold"

Nå kan du sikre deg 12 mnd gratis VIP tilgang til iPlant og nettkurset om ville vekster. Du får 1105 kr i rabatt! Estimert leveranse for kurset er 30.09.18

Bli den første som velger denne belønningen Begrenset antall: 36 igjen kr 2 350
Estimert leveranse 01.05.2019

Nøkkelord


Et prosjekt av Annekene teien, publisert 10.07.2018 00.00. Prosjektet tilhører kategorien Gründer.