Haugesunds første kaffebrenneri?

(Du må akseptere Markedsførings-cookies for å se prosjektvideoen)

Haugesunds første kaffebrenneri?

Å etablere kaffebrenneri i Haugesund bl.a. å leie lokaler, automatisere og så produsere mikroskala lokalbrent kaffe.

Innsamlet kr 30 500
101 %
Neste bonusmål kr 50 000
Speedometer Fleksibelt målbeløp
Givere 39
Dager igjen

Prosjektet ble avsluttet 17.06.2018.

Status og situasjon

Jeg brenner fortsatt på en primitiv måte, noe som gjør at hver eneste produksjonsrunde vil ha variasjoner som er utenfor min kontroll. Som en egen kaffe bare for meg, er dette tolererbart, men skal jeg noensinne kunne realisere drømmen om å bli en fullblods kaffebrenner, er jeg nødt til å videreutvikle meg og automatisere prosessen. Jeg vil også måtte tilegne med enda flere kunnskaper og tilbakemeldinger, men de brenningene jeg gjør på tradisjonell måte nå, er for å sondere markedet og se om det bare er jeg selv som synes det er et okey produkt, eller om jeg er blendet av mitt eget håndverk.

Jeg holder selv tilbake hva gjelder produksjon og vekst, om dette skulle begynne å vokse altfor fort. Jeg har ikke satt hårete mål fordi jeg har hastverk, de er der for å gi et lite innblikk i hva fremtidige planer er, og hvordan jeg ser for meg fremtiden. Som jeg viser i videoen har jeg egne helseproblemer, som byr på sine utfordringer. 

Planer som er ment å ta måneder kan gå mye fortere, men selv de beste planene kan forbli drømmer.

Drømmen om å levere kaffe basert på lokalt tilpassede smaksprofiler, vokser stadig i meg. For å komme ett skritt nærmere målet om å etablere Haugesunds første reelle kaffebrenneri, er jeg nødt til å gjøre et par grep:

- anskaffe automatisert utstyr

- leie/låne lager/produksjonslokaler (eller tid i godkjente produksjonslokaler)


Fase 1 : Hjemmebrenning og kaffeblogging

Som jeg har poengtert, er ikke kaffebrenning eller kaffe for den saks skyld noe nytt i min verden, men det er en stor overgang fra å brenne etter egen smak, kontra å prøve å tilfredstille flest mulig. Selv om hjemmebrenning kan gi bra resultater, krever prosessen mer enn "industriell" produksjon. Det er derfor ikke holdbart i forhold til oppskalering eller stabilitet i kvalitet. 

Jeg vil benytte mine siste økter med tradisjonell "hjemmebrenning" for å levere alle belønningene knyttet til denne kampanjen. Deretter er det neste fase i prosjektet som står for tur. 

Fase 2 : videreutvikling og markedsundersøkelser, hva kreves?

Et godt lager råvarer, en automatisert brenner, og tålmodighet og vilje til å eksperimentere. Gjennom denne fasen gjelder det å få kartlagt hvilke kaffe profiler som scorer høyt blant lokale kunder, og tilpasse brenning etter det folk flest ønsker.

Når det kommer til lokaler, forutsettes det at jeg benytter lokaler som er tilfredsstillende til matproduksjon, og da vil jeg i første omgang benytte meg av leid/lånt tid, ved produksjons brenning av belønninger på denne kampanjen.

Brenneren jeg har siktet meg inn på er ikke særlig dyr, og gir mange muligheter i forhold til automatisering og programmering. På kort sikt vil dette gi meg mulighet til å fortsette småskala produksjon på hobbybasis, mens jeg får en mulighet til å oppnå et mer konsekvent, høyere resultat.

Samtidig vil jeg, dersom jeg oppnår målsummen, være så nær grensen til MVA registrering, at dette vil bli siste brenning uten moms, og som hobby. Skal jeg heretter fortsette med kaffebrenning, er vi så å si over i neste fase av prosjektet. Jeg forhaster meg dog likevel ikke, og kan fint være i fase 2, bare med en automatisert brenner, en periode.


Fase 3 : «ekte kaffebrenneri», sentralt i Haugesund sentrum?

Drømmen virker uoppnåelig og stor for øyeblikket, men stødig vekst og utvikling kan over tid resultere i mye mer enn hobbybaserte brenninger. 

Som du ser, har jeg satt et hårete bonusmål med en noe høyere målsum. Dette reflekterer den summen jeg har regnet meg frem til, som et minimum for å sikre første års drift, uten lønnsutgifter til meg selv.

Dersom jeg mot alle absurde odds skulle klare å oppnå denne summen, er neste fase bl.a. å  gjennomføre en grundig etablering, med bl.a. egne brennerilokaler. 


Fase 4 : Det første ordentlige kaffebrenneriet i Haugesund sentrum?

Så var det det superhårete bonusmålet, Chewbaccaen av bonusmål. Summen her reflekterer den summen jeg har regnet meg frem til at det vil koste med etablering og hele første års drift av et kaffebrenneri i Haugesund sentrum, med tilpassede åpninstider. 

I denne summen er det medregnet lokaler der man kan servere kaffe, men også holde cupping, slik at lokale kaffeentusiaster jevnlig kan være med å velge frem de smakene som passer den lokale gane best. F

Denne drømmen ligger fortsatt langt frem i tid, og krever flere punkter:

- faktisk salg av testproduksjoner

- praktisk i forhold til lokaler/løyver/økonomi

- gode resultater i første og andre fase


Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

12 anonyme

Du må logge inn for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3

50000 kr
Da kjører vi på med småskala mikrobrenneri, på leid tid i produksjonskjøkken. Som jeg har sagt, er det flere forutsetninger for å gå til neste skritt, men med stabilt og automatisert utstyr, har jeg nå fått en mulighet til å utivkle meg og komme vesentlig nærmere. Skulle ballen fortsette å rulle, er det vel ikke noen grenser for hvor dette ender? Nå er oppgaven min enkel: "lag god kaffe, som folket vil ha".

61%

150000 kr
Fortsett arbeidet, men nå kan jeg oppskalere med noe større utstyr og egne permanent leide lokaler for lager og produksjon. Fra dette lager/produksjonssted vil jeg ha en mulighet for utsalg, men ingen åpen kaffeservering. Cupping for spesielt interesserte arrangeres, for å videreutvikle smaker med lokal tilhørighet.
250000 kr
Nå snakker vi folkens! Brenneriet er realitet! Jeg håper å finne utsalgslokale, der jeg kan tilby fersk brent kaffe, kaffeservering og stabile åpningstider. Når jeg dette målet er første års drift, utenom lønnsutgifter dekket, og jeg kan fokusere helt og fullt på kaffe og videreutvikling av Haugesunds første og eneste kaffebrenneri. Produksjon vil holdes på mikroskala og åpningstider vil være avhengig av omsetning, frem til ting er helt avklart i forhold til min sønns helse. Når jeg så kan sette av fulltids fokus på bare kaffe, er grunnlaget lagt.

NISTAD MIKROBRENNERI

Organisasjonsnummer: 990 218 676Adresse
Salhusvegen 57
-
5529 HAUGESUND


Kontakt
Post@kaffeavhengig.no

Belønninger

Håndskrevet takkekort

Det koster litt å produsere ett takkekort, og tar litt innsats å håndskrive en hilsen. De 100 kronene kan likevel være verdt det for meg. Dette kortet følger med alle større pakker også!

1 person har bidratt Begrenset antall: 199 igjen kr 100
Estimert leveranse 10.07.2018

Kaffe med takkekort

Få en pose av den siste brenningen på tradisjonell måte, før brenneriet møter veiskillet hobby-næring. Deretter blir det et lite avbrudd i brenning, mens vi avklarer detaljene rundt fremtidig drift, før vi kjører på videre. Utover de posene som legges ut via startskudd, vil resterende poser opp til MVA grensen legges i nettbutikk etter at startskudd kampanjen er over. Deretter må jeg avklare praktiske detaljer, før videre drift og brenning.

11 personer har bidratt Begrenset antall: 89 igjen kr 200
Estimert leveranse 10.07.2018

Nøkkelord


Et prosjekt av Nistad Mikrobrenneri, publisert 10.05.2018 00.00. Prosjektet tilhører kategorien Gründer.